
Aanvraagtype CSO
Bij aanvraagtype CSO gaat het om een financiële tussenkomst. U komt in aanmerking voor een dossier van het type CSO (“Contractant Saneert met enkel een Onderzoek van de bodemverontreiniging”) als u zélf de noodzakelijke bijkomende bodemonderzoeken en bodemsaneringswerken laat uitvoeren én financiert, tot u een eindverklaring van de overheid hebt gekregen.
Daarna kan u aan Promaz een terugbetaling vragen van de gemaakte kosten. Promaz evalueert uw terugbetalingsaanvraag op basis van de aangeleverde documenten en bepaalt het terug te betalen bedrag. Klik hier om na te gaan welke kosten in aanmerking komen en welke kosten worden uitgesloten van terugbetaling.
Om het risico te beperken dat bepaalde kosten die de aanvrager maakt niet in aanmerking komen voor een terugbetaling door het Fonds of om te vermijden dat de bodemsanering niet kan worden afgerond is in de hierna opgesomde gevallen een voorafgaandelijke goedkeuring van Promaz noodzakelijk over het verloop van de bodemsanering:
• bodemsaneringen die op een andere manier zullen worden uitgevoerd dan via een eenvoudige ontgraving met verwijdering van de tank;
• bodemsaneringen waarbij ook een andere verontreiniging is vastgesteld dan mazout;
• bodemsaneringen waarvan kan verwacht worden dat de kosten hoger oplopen dan 35.000 € excl. BTW;
• bodemsaneringen waarvan de overheid een advies van Promaz wenst;
• lopende bodemsaneringen die nog in uitvoering zijn.
Met bodemsanering worden alle maatregelen bedoeld ter behandeling van de bodemverontreiniging. Het betreft zowel maatregelen binnen de klassieke procedure als maatregelen binnen verkorte procedures (de procedure schadegevallen , maatregelen tijdens een onderzoeksfase, de procedure MGI, de procedure maatregelen van beperkte duur,…)
Bodemsanering verloopt onder leiding van een bodemsaneringsdeskundige.
Meer gedetailleerde info vind je hier.
1. Overeenkomst met Promaz
| 2. In functie van type aanvraag CSO
|
Nadat de aanmeldingsperiode van drie jaar is verstreken, zal Promaz een definitief zicht hebben op het aantal uit te voeren dossiers en het beschikbaar budget. De effectieve terugbetaling zal gebeuren volgens de prioriteitsindex (PIP). Deze zal dus niet plaatsvinden gedurende deze aanmeldingsperiode en het exacte tijdstip kan momenteel dus ook nog niet vastgelegd worden. Er zal voorrang gegeven worden aan dossiers met een woonfunctie en rekening gehouden met de datum van indiening van de aanvraag tot tussenkomst.
Wat is een bewijs van ‘woonfunctie’?
Deze informatie vindt u hier.