"Gelukkig betaalde Promaz de meeste kosten terug." (Judith M.)

Pijltje naar linksTerug

Aan het begin van de coronaperiode, in mei 2020, liet Judith uitzonderlijk haar twee tanks van 1.200 liter vullen met mazout.

 

Judith: "Die tweede tank hadden we al lang niet meer gebruikt, maar vanwege corona en de lage prijzen toen leek het verstandig om extra brandstof in te slaan."

 

Al snel bleek dat de oude, bovengrondse enkelwandige tank lekte. De meeste stookolie kon worden opvangen, maar een deel sijpelde toch in de bodem. De milieu-inspectie werd ingeschakeld en die was formeel. Judith kreeg twee maanden de tijd om een bodemonderzoek te laten uitvoeren, anders zouden er sancties volgen.

 

Promaz-fonds
Uit het bodemonderzoek bleek dat er inderdaad sprake was van bodemverontreiniging. Ettelijke kubieke meters grond moesten worden uitgegraven. Er kwam zelfs een stabiliteitsingenieur aan te pas om de stabiliteit van een gemene muur te controleren. Heel veel stress en gedoe dus, om over het kostenplaatje nog te zwijgen. Maar er was ook één lichtpuntje. Op een van de formulieren die Judith kreeg, werd verwezen naar het Promaz-fonds – toen nog in oprichting – dat tussenkomt na bodemverontreiniging door een mazoutlek.

 

"De bodemsaneringskost was aanzienlijk", herinnert Judith zich. "De eerste drie boringen en de analyse van de stalen kostten me al 2.230 euro. In totaal hebben de werken (inclusief bodemonderzoek en eindrapport) me 12.587 euro gekost."

 

Judith hield alle relevante documenten zorgvuldig bij en diende bij Promaz een aanvraag in voor een tegemoetkoming. Het dossier werd goedgekeurd en Promaz zorgde voor een terugbetaling van 10.940 euro (de totale kosten min de kost van het onderzoeksverslag en de dossierkost).

 

Judith: "Dat was een geschenk uit de hemel. Ik had nooit durven hopen dat de meeste kosten vergoed zouden worden."

 

Nieuwe tank
2020 ligt al lang achter ons, en Judith stookt nog altijd op mazout. Ze heeft haar oude enkelwandige tanks weggedaan en laten vervangen door een dubbelwandige.


Judith: "Mazout is voor onze oude woning de enige geschikte brandstof. Het huis is niet voldoende geïsoleerd voor een warmtepomp en er ligt hier geen aardgas.”

 

Voorschieten is niet meer nodig
Nu het Promaz-fonds operationeel is, moet u de saneringskosten niet langer voorschieten. U betaalt enkel voor het onderzoek(sverslag) en de opening van het dossier. Promaz zorgt dan voor alle saneringswerken en de financiering ervan.

 

Hoe zit het bij u?
Vermoedt u ook dat uw bodem verontreinigd is door een mazoutlek, afkomstig van uw mazoutinstallatie? Doe dan hier de test. Zo weet u snel of Promaz u kan helpen en welk type aanvraag u moet indienen. 

 

Komt u in aanmerking voor hulp?

Doe de test 

 

Hier kunt u een aanvraag indienen:

Aanvraag indienen

Andere artikelsTerug naar overzicht

Wie komt er allemaal in aanmerking voor het Promaz-fonds?

Promaz helpt particulieren, bedrijven én instanties die geconfronteerd worden (of werden) met een bodemverontreiniging na lek in een mazouttank of -leiding. De enige voorwaarde? De mazouttank en leidingen moeten dienen voor de verwarming van personen in een gebouw. 

Lees artikel

Gebouwen met woonfunctie

Gaat het om een mazoutlek met grondverontreiniging bij een gezinswoning of appartementsgebouw? Dan kunt u gerust zijn, want Promaz komt tussen bij de bodemsanering. 

Lees artikel

Gebouwen zonder woonfunctie

Gaat het om een mazoutlek met grondverontreiniging bij een school, overheidsgebouw, hotel, ziekenhuis, rusthuis, kantoorgebouw of religieus gebouw? Wees gerust: Promaz komt tussen bij de bodemsanering. 

Lees artikel

De verschillende aanvraagtypes

Volgens de situatie waarin u zich bevindt, zijn er meerdere soorten aanvragen mogelijk. Hier vindt u een uitgebreid overzicht van alle aanvraagtypes.

Lees artikel
Uw antwoord niet gevonden?

Geen paniek, u vindt het waarschijnlijk terug in onze FAQ

Vind het antwoord in de FAQ