Promaz betaalde de 30.000 euro saneringskosten voor twee derde terug.

“Ik kan iedereen aanraden om na een mazoutlek beroep te doen op Promaz. Ik kon er echt altijd met vragen terecht.” (Maresi D.)

Pijltje naar linksTerug

Lekkende mazouttanks en -leidingen komen niet vaak voor, maar ze zijn daarom niet minder lastig. Bovendien kunnen ze ook erg duur uitvallen. Dat ondervond ook de moeder van Maresi, toen ze een lek ontdekte in de leiding die de mazout van de bovengrondse tank naar de stookinstallatie bracht.

 

Maresi vertelt: “Mijn moeder, broer en ik hebben zoveel mogelijk brandstof proberen op te vangen, maar er was al heel wat stookolie weggelopen en in de bodem gedrongen.”

 

De sanering

Maresi meldde het lek bij de gemeente en werd doorverwezen naar een bodemsaneringsbedrijf. Dat nam de hele procedure op zich: er werden stalen genomen en omdat de vervuiling heel diep zat, werd de verontreinigde grond afgegraven tot op een diepte van maar liefst 2 meter. De eindfactuur bedroeg ongeveer 30.000 euro, waarvan Maresi, haar moeder en haar broer elk een derde betaalden.

 

Maresi over de experts van de firma Sweco: “Ik ben heel tevreden over het geleverde werk. Zij hebben de sanering volledig op zich genomen.”

 

Promaz wordt opgericht

In 2019 kreeg Maresi goed nieuws: ze vernam dat de brandstoffensector het Promaz-fonds aan het oprichten was. Het fonds zou de terugbetaling organiseren van  bodemsaneringen, die nodig zijn na lekken in mazouttanks of -leidingen. Het duurde nog tot 2022 voor het fonds operationeel was, maar toen was Maresi er meteen bij om een aanvraag in te dienen.

 

Maresi: "Je mag zeker niet aarzelen om een aanvraag in te dienen. Ik had gelukkig alle documenten goed bijgehouden.”

 

Perfecte begeleiding

Er komt best wel wat administratie bij zo’n terugbetaling kijken. Daarom is het goed dat je kunt vertrouwen op Promaz. Zo volgde Mathieu Heytens, projectmanager bij Promaz, Maresi’s dossier helemaal op en begeleidde haar perfect om de terugbetaling te regelen.

 

Maresi: “In januari hebben we ongeveer 20.000 euro ontvangen via Promaz en onze brandverzekering heeft ongeveer 10.000 euro uitgekeerd.”

 

Na overlijden

Jammer genoeg overleed Maresi’s moeder voor de uitbetaling plaatsvond, maar het overlijden stond de uitbetaling niet in de weg. Als erfgenamen werden Maresi en haar broer immers eigenaars van de gesaneerde grond. En ondertussen is de woning verkocht, mét gunstig bodemattest.

 

Hoe kijkt Maresi terug op de hele zaak?

"Zo'n lek is natuurlijk een heel gedoe. Maar de manier waarop alles is afgehandeld, verdient alle lof. Het contact met alle betrokken bedrijven en instanties verliep prima en Promaz zorgde voor uitstekende begeleiding. Ik kon er echt altijd met vragen terecht. Ik kan iedereen aanraden om na een mazoutlek beroep te doen op Promaz. Aarzel niet om een aanvraag in te dienen."

 

Hebt u ook last van een mazoutlek? 
Denkt u ook dat uw bodem verontreinigd is door een mazoutlek, dat afkomstig is van uw verwarmingsinstallatie? Doe dan hier de test. Zo weet u snel of Promaz u kan helpen en welk type aanvraag u moet indienen. Want Promaz doet veel meer dan het terugbetalen van reeds uitgevoerde bodemsaneringen: het fonds kan ook de hele saneringsprocedure van u overnemen. En dat is een hele opluchting!

 

Hebt u een vraag?

Op www.promaz.be/faq vindt u een antwoord op al uw vragen over een tussenkomst door Promaz, ook specifiek na een overlijden of binnen een nalatenschap.

 

Let op: aanvragen kunnen maar ingediend worden tot en met 28 februari 2025 en moeten ontvankelijk verklaard worden door het fonds.

 

Komt u in aanmerking voor hulp?

Doe de test 

 

Hier kunt u een aanvraag indienen:

Aanvraag indienen

Andere artikelsTerug naar overzicht
Komt mijn gezin in aanmerking voor tussenkomst door Promaz?

Wie komt er allemaal in aanmerking voor het Promaz-fonds?

Promaz helpt particulieren, bedrijven én instanties die geconfronteerd worden (of werden) met een bodemverontreiniging na lek in een mazouttank of -leiding. De enige voorwaarde? De mazouttank en leidingen moeten dienen voor de verwarming van personen in een gebouw. 

Lees artikel
Komt mijn gezinswoning of appartementsgebouw in aanmerking voor tussenkomst door Promaz?

Gebouwen met woonfunctie

Gaat het om een mazoutlek met grondverontreiniging bij een gezinswoning of appartementsgebouw? Dan kunt u gerust zijn, want Promaz komt tussen bij de bodemsanering. 

Lees artikel
Komt mijn  school, overheidsgebouw, hotel, ziekenhuis, rusthuis, kantoorgebouw,  religeus gebouw ook in aanmerking voor tussenkomst door Promaz?

Gebouwen zonder woonfunctie

Gaat het om een mazoutlek met grondverontreiniging bij een school, overheidsgebouw, hotel, ziekenhuis, rusthuis, kantoorgebouw of religieus gebouw? Wees gerust: Promaz komt tussen bij de bodemsanering. 

Lees artikel
Wat voor soorten aanvragen tot tussenkomst bodemsanering door het Promaz fonds zijn er?

De verschillende aanvraagtypes

Volgens de situatie waarin u zich bevindt, zijn er meerdere soorten aanvragen mogelijk. Hier vindt u een uitgebreid overzicht van alle aanvraagtypes.

Lees artikel
Uw antwoord niet gevonden?

Geen paniek, u vindt het waarschijnlijk terug in onze FAQ

Vind het antwoord in de FAQ